A healthy digestion is key to our wellbeing. So, when I feel that something just isn't right in my gut -literally - I turn to the ancient traditions of Ayuveda. Usually, when things are a bit off, our digestive fire - known as Agni - is to blame. Balance this raging heat with dense foods like roots and get your hands on some natural medicines.

If you have sluggish digestion, speed up your Agni with ginger and lemon. Sip on some tea throughout the day and eat a piece of fresh ginger with lemon before meals. If you have the opposite problem (an over-active digestive system), try pomegranate chutney - a spice believed to aid digestion without being too aggressive. 


Also, I’ve been trying to eat my biggest meal of the day between 12 and 2pm: at that time, the sun is at it's strongest and so is your digestive system. Makes so much sense, right? 


A digestão saudável é a chave para o nosso bem-estar. Então, quando eu sinto no meu estômago que algo não está certo (literalmente!), eu procuro as antigas tradições de Ayuveda. Normalmente, quando as coisas estão um pouco fora de ordem, o nosso fogo digestivo - conhecido como Agni - é o culpado. Equilibre este calor furioso com alimentos densos, como raízes e comece a tomar alguns medicamentos naturais.

Se você tem digestão lenta, acelere o seu Agni com gengibre e limão. Beba um chá ao longo do dia e coma um pedaço de gengibre fresco com limão antes das refeições. Se você tem o problema oposto (um sistema digestivo superativo), tente um chutney de romã  - uma especiaria que ajuda a digestão, sem ser demasiado agressivq.

Além disso, eu tenho tentado seguir os padrões da natureza e como a minha maior refeição do dia entre meio-dia e 14h, o período em que o sol está  mais forte e, por tanto, o seu sistema digestivo também. Faz sentido, não?


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